martes, 28 de julio de 2015

Evadare de weekend intr-un paradis secret - Formentera

De vreo luna sau asa am terminat sezonul de evenimente (deocamdata, pana in Septembrie) si ne luptam cu valul de caldura care ne secatuieste sistematic de puteri...cica anul asta avem cele mai ridicate temperaturi in luna Iulie din istoria Spaniei..a grav tare cu incalzirea asta globala..

Oricum, subiectul acestui articol nu e caldura si nici incalzirea globala ci cam ce poti sa faci in Insulele Baleare intr-un weekend de canicula. 
Noi, weekendul trecut am ales sa schimbam insula. De fapt la mine era a doua schimbare, dat fiind ca sunt in Ibiza de vreo saptamana. 
Duminica de dimineata, ne-am trezit devreme(mi-ar placea sa spun pe racoare, dar nu aplica :) si la 10.30hrs eram deja in Formentera, insula paradisiaca, vecina Ibizei.

Formentera are 2 sosele principale si distanta dintre cele doua puncte cele mai indepartate este de aproximativ 25km, deci se poate parcurge lejer intr-o zi. Nu exsta aeroport pe insula, se ajunge doar cu barca sau feribotul din Ibiza si dureaza undeva intre 30 si 45 de minute fiecare traseu. Ca sa va faceti o idee, este o insula 100% rurala, cu o populatie stabila de vreo 11.000 de persoane in extra sezon, 8000 de masini si nici un semafor. In sezon, numarul localnicilor creste la aproximativ 35.000 de persoane, fara a numara miile de turisti care vin din iunie pana in septembrie.

Prima noastra oprire a fost Cala Saona, plaja cu nisip aproape alb si apa turcoaz. Aici am poposit vreo 30 de minute, timp in care am facut o baie, m-a piscat o meduza, mi-am oblojit rana cu un servetel cu otet de la barul de pe plaja pentru ca e o plaja "virgina" wanna be si nu are salvamar sa iti dea crema pentru piscaturile de meduze, dupa care mi-am ignorat usturarea cu barbatie pentru a ma bucura de soare si plaja in liniste.


Dupa aceasta prima oprire am continuat catre unul dintre Farurile faimoase din Formentera , Faro de Barbaria, imagine emblematica care s-a consacrat dupa filmarea in aceasta zona a filmului "Lucia y el Sexo". Aici am facut cateva poze "on the edge" si am coborat printr-o gaura cel putin dubioasa la prima vedere intr-o pestera subterana cu iesire la niste stanci abrupte cu o privelieste fabuloasa.


 

Am continuat traseul nostru spre zona plajei Espalmador si ne-am oprit langa vechiul debarcader din Es Calo. Aici plaja este de nisip, in schimb la intrarea in apa se gasesc mini golfulete protejate de stanci care formeaza niste mini piscine naturale cu apa joasa in care poti sa te balacesti in liniste, dar e adevarat ca pentru a inota trebuie sa treci de bariera naturala de stanci. In orice caz, apa e limpede si are o culoare superba care face ca acest peisaj sa fie de nepretuit. Si alt detaliu super interesant, exact la mal, unde se spargeau valurile apa capata reflexe roz datorita razelor de soare

Un alt aspect foarte interesant si adesea necunoscut turistilor este urmatoarea imagine pe care am regasit-o la debarcader, care poate nu va spune nimic la prima vedere


Este vorba de "Peix Sec", adica peste uscat o specialitate din Formentera. Este vorba de o tehnica prin care pestele se sareaza si se pune la uscat in copaci precum puteti vedea in aceasta poza. Sunt multe restaurantele care ofera feluri de mancare cu acest ingredient local, iar imaginea copacilor "ornati" este un simbol al insulei si al gastronomiei locale.

Am continuat turul nostru pe insula, traversand soseaua principala numarul 1 pentru a ajunge la cea mai faimoasa plaja de pe insula:  Plaja Mitjorn...plaja lunga cu nisip fin si apa, cum altfel tucoaz.
Oarecum din capitolul, pentru toate celelalte lucruri exista Mastercard, chiar daca un pic prea masificata pentru gustul meu in aceasta perioada:
Urmatorul stop l-am facut in punctul cu cea mai frumoasa priveliste de pe insula, de unde se poate vedea de la inaltime insula in toata splendoarea ei:
Inainte de plecare, am facut o ultima oprire la o plaja in zona salinelor, unde mai spectaculos decat plaja in sine au fost salinele, parte din Rezervatia Naturala Ses Salines din Ibiza si Formentera de unde se produce faimoasa sare locala cu si fara arome de toate felurile. 
Din pacate, dupa aceasta vizita a trebuit sa ne imbarcam pe feribot si sa ne intoarcem pe insula vecina, dar au meritat din plin toate aceste 7 ore petrecute in acest paradis necunoscut multora.
No hay comentarios:

Publicar un comentario